Vi lever i framtiden skulle man kunna säga. Historiskt har många siat om hur framtiden borde se ut. Det har, tvärtemot vad man faktiskt tror, inte bara handlat om flygande bilar eller piller innehållandes en hel måltid.
Här är 13 exempel på att framtiden faktiskt var både häftigare och snyggare förr i tiden.

loading...

Bildkälla
1. Evinrude Fishing Saucer concept boat, eller ”Fisketefatet” på svenska, byggdes för 1957 års Båtmässa i New York. Tyvärr slog det inte igenom på den stora marknaden. Men än idag finns varianter på den här märkliga skapelsen.

loading...

Bildkälla
2. Det franska Aérotrain, ”det svävande tåget”, var en tågprototyp som utvecklades mellan 1965-1977. Tanken var att tåget skulle sväva på luft och därmed minimera friktionen mellan tåg och räls. Liknande experiment har gjorts att få tåg att ”sväva”, men då med hjälp av magneter. Prototypen lades ner 1977 då dess skapare Jean Bertin avled. Aérotrain ersattes istället med TGV som är det tåg som rullar på franska rälsar idag.

loading...

Bildkälla
3. Ryugyong Hotel i Pyongyang i Nordkorea designades under tidiga 1980-talet och började byggas 1987. Det var ett riktigt skrytbygge som skulle bli 300 meter högt och innehålla 3000 hotellrum. Högst upp skulle det finnas flera restauranger och ett kasino. Men 1992 avstannade hela byggprocessen. Kvar stod en enorm, tom cementkoloss. 2012 upptogs byggandet, med hjälp av utländskt kapital, men än står det inte klart.

loading...

Bildkälla
4. I Sovjetunionen såg bensinstationerna ut så här. Lite mer science fiction än att tanka på valfri svensk bensinmack.

loading...

Bildkälla
5. Mannen på bilden heter Hugo Gernsback och var en science fiction-pionjär och uppfinnare. Bland annat uppfann han dessa ”tv-glasögon” från 1963.

loading...


Bildkälla
6. En dykardräkt från 1911. Just den här monsterdräkten vägde 250 kilo. Ingenjören Chester E. Macduffee byggde den.

loading...

Bildkälla
7. 1931 provkördes den här enhjuliga motorcykeln och det här fotot togs. Men redan 1869 tog Richard C. Hemming patent på ”Flying Yankee Velocipede”.

loading...

Bildkälla
8. Det här är den sovjetiska Ekranoplan, en korsning mellan ett flygplan och en båt. Det är alltså inget flygplan, även om det ser ut som ett, och Internationella Sjöfartsinspektionen benämner Ekranoplan för ”fartyg”. Ett ekranoplan tar sig fram med hjälp av markeffekt för att lyfta, och svävar ungefär 4 meter över marken. Den här typen av farkost behöver en plan yta (som vatten) för att ta sig fram, men kan å andra sidan komma upp i otroliga 760 kilometer i timmen.

loading...

Bildkälla
9. En laserpistol. Alltså en riktig, fungerande laserpistol. Laserpistoler finns alltså på riktigt! Hur häftigt (och skrämmande) är inte det? Laserpistolen utvecklades för de sovjetiska kosmonauterna så att de kunde slå ut optiska sensorer på fiendens rymdfarkoster.

loading...

Bildkälla
10. Schienenzeppelin, eller rälszeppelinare på svenska, var en rälsbuss som påminner om ett luftskepp. Den utvecklades av den tyska flygingenjören Franz Kruckenberg och drevs av en stor propeller längst fram. 1939 lades projektet ned.

loading...

Bildkälla
11. På 1950-talet tillverkade USAs flygvapen flera experimentella ”flygande tefat”. Just den här varianten, Avrocar, lyfter vertikalt och valdes att utvecklas tack vare just det. Det kallades ”den flygande jeepen”, eftersom det inte behövde någon lång startsträcka för start och landning. I december 1961 lade man ner utvecklingen på grund av dess dåliga stabilitet i luftrummet – och det faktum att maxhastigheten var ynka 55 kilometer i timmen.

loading...

Bildkälla
12. Precis innan Andra Världskriget byggde Nazityskland den här akustiska radarn för att kunna upptäcka fiendens flygplan på distans. Detta var innan radar som vi känner till idag var ett fungerande system – och det här fungerade förvånansvärt bra, speciellt om vindarna blåste åt rätt håll.

loading...

Bildkälla
13. Den här motorcykeln från 1931 ser närmast ut som något som Batman själv skulle kunna jaga bovar på. Men det är en Henderson från 1930-31.