Att bandet mellan en människa och ett djur kan vara minst lika starkt som det mellan två människor vet alla som har eller har haft ett djur i sin närhet. Samma sak var det för Jill Layton-Hartmans mormor.

Hennes mormor, som hette Dorothy, hade nämligen ett väldigt starkt band med sin katt Gabby. Sättet mormorn och katten umgicks på och kärleken de visade varandra var något som inspirerade Jill själv när hon skulle uppfostra sin egen valp, Riley.

Men som det alltid är i livet når vi alla till sist fram till den dagen när det är dags att lämna jordelivet. Och när den dagen kom för mormors katt hände något som i alla fall fick mig att torka en tår ur ögat.

När katten Gabby var två år gammal adopterades hon av Jills mormor och morfar och katten trivdes omedelbart i deras sällskap. Kort därefter dog dessvärre Jills morfar och Dorothy och Gabby blev tvungna att flytta från huset.

”Då de inte hade möjligheten att ta hand om ett så stort hus själva flyttade mormor och Gabby in i ett lägenhetshus för pensionärer, där de kunde få hjälp om de behövde det men där de fortfarande kunde vara ifred”, berättar Jill på The Dodo.

Och under åren som följde utvecklade Gabby och Dorothy ett nära band som de vårdade under åren de blev äldre tillsammans.

loading...

”Ända till slutet spenderade Gabby sina dagar med att umgås med farmor och ägnade nätterna åt att promenera runt på farmors huvud när hon försökte sova”, berättar Jill.

Men långsamt kröp den oundvikliga dagen allt närmre. Både Gabby och Dorothy blev allt äldre och deras ålder började sätta sina spår.

”Mot slutet höll sig Gabby mest för sig själv och interagerade inte så mycket med farmor. Farmor hade inte längre möjlighet att äta så mycket och hon tappade för mycket i vikt. Båda närmade sig slutet och Gabby var redo”, skriver Jill.

Då Gabby var så trött och slut så tog farmor tillsammans med en veterinär beslutet att det bästa för hennes älskade katt var att få somna in.

”Mormor höll Gabby i sin famn och tröstade henne när hon slöt sina ögon för sista gången. Mormor hade förlorat sin bästa vän och kanske även sin själsfrände. När Gabby var borta åkte mormor hem och tog en tupplur på soffan. Hon vaknade aldrig mer.”

Bara timmar efter att Gabby hade lämnat jordelivet gjorde alltså mormorn sin bästa vän sällskap på andra sidan.

loading...

Jill Layton-Hartmans (Instagram)

”Kanske var det bara dags för henne och ett märkligt sammanträffande, kanske dog hon av ett brustet hjärta eller så kunde inte deras själar separeras från varandra. De är begravda tillsammans och jag är övertygad om att deras band fortfarande är lika starkt som det var när de var två små gamla damer som älskade livet och varandra”, avslutar barnbarnet Jill sin berättelse på The Dodo.

Jag måste erkänna att det här hör till det finaste jag läst på länge. Jag hoppas, och tror, att de båda har det fint tillsammans på andra sidan och att Gabby spinner tryggt i mormor Dorothys famn.