Trots deras otroliga skönhet och uppenbara likheter med våra betydligt tamare följeslagare, vet alla om att en vild varg är ingenting man leker med.

Så när vildmarksfotografen Nick Jans och hans labrador mötte en vild varg på baksidan av deras hus pumpade adrenalinet ordentligt.

Vargen närmade sig labradoren och Nick kunde inte annat än att hjälplöst stå och titta på. Ingen anade det den där vinterdagen 2003, men djurens möte var bara början på ett förhållande som skulle komma att trotsa all logik och i grunden förändra ett helt samhälle…

 

Under vintern 2003 dök en kolsvart varg upp vid utkanten av samhället Juneau, i Alaska. Men den var inte aggressiv och morrade, som i sagorna. Vargen verkade istället längta efter sällskap. Vildmarksfotografen Nick Jans stod på baksidan vid sin veranda när han såg vargen för första gången. Trots att det en tryckt stämning i luften, tassade Nicks labrador ut mot skogen för att möta upp främlingen.

loading...

Imgur

Nick, som har många års erfarenhet av att fotografera och spåra upp vargar, såg direkt att det rörde sig om en vild varg. Men han blev chockad när han såg hur djuren plötsligt började leka tillsammans. Han skyndade sig för att hämta kameran, så att han kunde föreviga det oväntade ögonblicket.

loading...

Facebook

Efter ett tag gav sig vargen av, men det dröjde inte länge förrän den dök upp igen. Vargen kunde komma förbi Nicks hus för att hälsa och ibland följde han efter när Nick var ute och åkte skidor. Vargen var alltid vänligt inställd, enligt Nick.

”Han var helt avslappnad och tolerant redan från början, det var som om han fallit ned från himlen”, berättar Nick för National Geographic.

loading...

Facebook

Åren gick och Nick ägnade mycket av sin tid för att dokumentera vargen. Efter att tag valde han att namnge honom Romeo. Många av byns invånarna var osäkra på om det verkligen kunde lita på Romeo, men de insåg snart att vargen inte var som alla andra.

loading...

Imgur

Romeo blev snart känd bland alla i byn. Många tog sina hundar till Mendenhall Glacier Park för att deras hundar skulle få bekanta sig med Rome. Aldrig någonsin skedde det någon allvarlig incident.

loading...

Imgur

Romeo fick inte bara en massa nya hundvänner i och runt omkring byn Juneau. Han kunde också leka människor ibland.

”Han kunde komma fram med olika leksaker som han gömt undan. En gång kom han med en frigolitbit och gick fram till min vän Harry. Han ville att Harry skulle kasta den, så att Romeo fick springa iväg och hämta den och komma tillbaka med biten. Han gjorde och förstod på samma sätt som vi ser hos hundar”, berättar Nick.

loading...

Imgur

”Det fantastiska med Romeo var hans förståelse. Det handlade inte bara om vår förståelse och tolerans. Det var kombinationen av Romeo, människa och hund. Här stod vi, tre olika arter, och visade att man kan umgås på ett vänskapligt och harmoniskt vis. Det var det allt handlade om”, säger Nick.

loading...

Imgur

Romeo levde i utkanten av Juneau i sex år. Han blev en ambassadör för naturen och en kraftfull symbol för hela samhället.

loading...

Imgur

”Han var en vild varg. Han var inte ett husdjur, som vissa tror. Då skulle han kommit till oss för att få mat. Han var sin egen herre och kom och gick som han ville. Ibland var han borta i flera veckor, så han var helt klart kapabel att jaga och skaffa sin egen mat”, förklarar Nick Jans.

loading...

Facebook

Efter sex år slutade Romeo dyka upp. Han gick bort 2010, men invånarna kunde inte glömma vargen som förändrat en hel bygd.

”Den genomsnittliga livslängden för en varg i det vilda är tre år. Romeo var redan fullvuxen när han dök upp, och sedan levde han bland oss ​​i ytterligare sex år. Så han var åtminstone åtta år gammal vid tiden när han gick bort”, säger Nick.

loading...

Facebook

Kort efter bortgången hölls en minnestund för Romeo i Juneau. De lät också tillverka en speciell platta gjord i vargens ära, som sitter vid den sjö där han brukade dyka upp. Fint gjort!

loading...

Facebook

Visst är detta en fantastisk och inspirerande historia? Tänk att tre så olika djur kan lära sig att leva fredligt tillsammans, i fullständig harmoni. Detta visar verkligen hur underbar världen kan vara ibland. Dela gärna denna fantastiska berättelse med dina vänner om du vill hedra Romeos minne!