I slutet av mars var 14-årige Axel Tidblom ute och cyklade när han plötsligt blev påkörd av en bil. Skadorna var allvarliga och på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg fick familjen snart veta att Axel inte skulle klara sig. Dagen efter olyckan avled den unge pojken av sina skador.

Bara några veckor tidigare hade Axel bestämt sig för att han skulle donera sina organ om en olycka inträffade. Hans heroiska beslut har nu räddat fem personers liv – och på Facebook sprids mamma Malins gripande inlägg om sonens val.

 

 

 

”Måndagen den 21e mars i år fick vi telefonsamtalet som är alla föräldrars mardröm. Vår son Axel hade blivit påkörd av en bil och var allvarligt skadad. Vi fick åka till Sahlgrenska i Göteborg där vi ganska snart fick veta att Axel inte kommer att klara sig. Tisdagen den 22e mars kl.16.22 blev Axel en ängel.

Vi fick frågan om organdonation, vilket var självklart för oss för vi visste. Fast Axel bara var 15 år så hade han redan tagit ställning till att han ville donera sina organ. Axel frågade sin pappa bara några veckor innan han gick bort hur han hade tänkt göra.

– Jag vet faktiskt inte, sa Fredrik och det kunde Axel inte förstå.
– Vad ska du med dina organ till när du inte lever? Bättre att någon annan får dom.”

Så inleder Axels mamma, Malin Tidblom, det Facebook-inlägg som handlar om sonens bortgång och hans heroiska beslut bara några veckor tidigare.

Efter den tragiska bortgången har Axels val att donera sina organ räddat livet på fem personer, bland annat en liten flicka som fick Axels hjärta.

loading...


”Det var så skönt att veta hur Axel ville ha det i den stora sorg vi var i. Eller ja, vi är fortfarande i den. Det har inte gått särskilt lång tid, även om dagarna ibland känns oändliga i vår saknad.

Vi har varit tillbaka på Sahlgrenska och fått reda på vilka organ som gick att donera. Bland annat så fick en liten tjej Axels hjärta. Det känns helt fantastiskt att vår Axel har räddat livet på fem personer”, skriver Malin Tidblom på Facebook.

Hon fortsätter:

”Vi får aldrig tillbaka Axel, men han kommer alltid finnas med oss, på samma sätt som han alltid kommer finnas hos de personer som lever tack vare hans goda gärning. Han är vår hjälte.”

Inlägget publicerades under fredagen på Facebook-sidan ”MOD – Mer organdonation”, en organisation som arbetar för att alla i behov av transplantation ska få det i tid. Där har den gripande berättelsen fått stor spridning och på bara en dag har det trillat in över 30 000 gillamarkeringar och 5 000 delningar.

– Det är fantastiskt. Det viktiga för mig är att folk pratar om det, jag vill att den här frågan diskuteras och att folk tar ställning. Det är viktigt, säger Malin Tidblom till Expressen.