För 17 år sedan räddade brandmannen Mike Hughes en nio månader gammal bebis från en fullt utvecklad brand. ”När vi kom fram, var en stor del av huset redan uppslukat i lågor. Jag hittade [henne] hopkurad i hennes spjälsäng i sovrummet”, minns Mike tillbaka. Tack vare Mike och hans kollegor blev ingen i familjen skadad i branden.

loading...


ABC News

Räddningsaktionen etsade sig fast i Mikes minne, och ett antal år senare ville han veta hur det gått för flickan han räddat. Han loggade in på Facebook, och efter lite detektivarbete hittade han henne – skoleleven Danielle Davison. ”Jag skickade henne ett meddelande som lydde: ’Jag tror jag bar ut dig från elden när du var bebis’”, säger Hughes. ”Och hon gav mig ett test… Hon svarade: ’Jaha, vad gjorde min mamma?’ Jag svarade: ’Tja, hon var på jobbet och din pappa var där.’”

Efter att ha klarat testet, öppnade Danielle upp sig och fortsatte hålla kontakten med Mike. Han blev som en andra pappa för henne. Men i maj förra året fick han ett oväntat meddelande från Danielle – Hon bjöd in honom till att fira hennes student. ”Det betydde otroligt mycket för mig. Jag var väldigt glad”, säger han.

loading...


ABC News

Tillsist var dagen kommen, och Danielle berättade själv för lokala medier att det fortfarande är ”väldigt svårt att förstå” att hon faktiskt kunde ha dött den där dagen för mer än 17 år sedan. Mike räddade hennes liv, och att ha honom vid sin sida när det var dags för nästa milstolpe i livet var oerhört känslosamt för både henne och Mike.

När det var dags för Danielle att kliva upp vid podiet och hålla tal kunde Mike inte hålla tårarna borta. ”Hon sa saker som ’Jag skulle inte vara här om det inte varit för dig och dina kollegor’”, säger Hughes. ”Hon var den tredje personen jag drog ut ur en brand i min karriär, så jag säger alltid att nummer tre är lyckonumret.”

loading...


ABC News

Hade det inte varit för Mike hade Danielle aldrig stått på scenen den dagen och tagit emot sitt diplom, och hans vänskap med Danielle är något alldeles speciellt. ”Detta är vad min karriär och brandkåren handlar om”, säger Mike.