Under lördagen slår stormen Julia till mot Sveriges nordligaste delar.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning i norra Norrlands fjälltrakter och inland. Meteorologer och myndigheter går nu ut med varningar efter orkanvindar och stora mängder snö.

Enligt SVT:s meteorolog kan det vara direkt livsfarligt att vistas i fjällen.

– Det kan vara direkt livsfarligt att vara i fjällen, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Stormen Julia

Under lördagsmorgonen så har stormen, som fått namnet Julia, dragit in med hårda vindar. Under dagen så väntas mer hårt väder. SMHI har klass 2-varnat för både orkan i norra Lapplandsfjällen och för storm i södra Lapplandsfjällen.

– Vi har några stationer där som mätt upp stormbyar i fjällen än så länge. Det är Stekenjokk som sticker ut nu, som ligger i södra Lapplandsfjällen. Den har varit uppe i orkanstyrka, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm till Expressen.

loading...

Bildkälla: Shutterstock

Så blir det i resten av landet

Under kvällen så avtar vinden i södra Lapplandsfjällen och framåt midnatt så avtar den i norra Lapplandsfjällen, enligt SMHI.

SMHI har även utfärdat en klass 2-varning för i Västerbottens och Norrbottens läns inland för stormbyar.

För kustlandet, norra Kvarken och Bottenviken gäller klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar respektive kuling. För Jämtlandsfjällen har SMHI också utfärdat en klass 1-varning för hård vind med snödrev eller nederbörd.

I övriga delar av landet blir det dock en lugnare helg. Götaland och Svealand får temperaturer om fem till tio grader. Lördagsförmiddagen kan komma med solglimtar på vissa håll, medan eftermiddagen och söndagen väntas bli molnig.