Det är många som någon gång kastat iväg en flaska med en lapp inuti till havs, med förhoppningen att någon därute ska hitta den. Drömmen hade varit att den hade färdats flera tusen mil med strömmen, men oftast hittas den bara meter från platsen där man slängt i flaskposten. Men ibland överraskar Moder Natur.

I augusti 2015 var pensionären Marianne Winkler på semester i Tyskland med sin make, när hon fick syn på en glasflaska utanför den tyska ön Amrum. De kunde se att flaskan innehöll ett meddelande, med texten ”Krossa flaskan” på.

”Vi försökte få ut meddelandet ur flaskan, men det var omöjligt, så vi gjorde som det stod”, säger hon.

När de lyckats få ut lappen, fann de att meddelandet var skrivet på både engelska, tyska och holländska. Där ombads att de fylla i var och när de hittat flaskposten, innan det sedan skulle skickas till Marine Biological Association i Plymouth, Storbritannien. I gengäld skulle man få en shilling för besväret.

loading...

Independent

Paret gjorde som det stod, och skickade iväg brevet. När meddelandet landade i Marine Biological Associations brevlåda trodde de knappt att det var sant. Flaskposten som Marianne hade hittat var nämligen en av 1020 st som hade släppts i havet mellan år 1904 och 1906, med syfte att undersöka vattenströmmarna.

Många av flaskorna hittades av fiskare och strandbesökare, och andra återfanns aldrig. Men de som hittades, dök upp på ganska kort tid — månader, snarare än åratal, efter de skickats iväg.

loading...

Independent

Marine Biological Association höll sitt ord, och skickade en shilling till Marianne och hennes make som tack. Flaskposten tros vara världens äldsta, 108 år gammalt, sett till hur många år det gått sedan det skickades och det hittades.

Detta ovanliga fynd är ännu ett exempel på hur naturen fortfarande fortsätter att överraska oss. Tänk om flaskposten vi skickade som barn plötsligt skulle dyka upp 108 år senare? Vi ser väl om Moder Natur bestämmer sig för att överraska ännu en gång.