Josefine Hallgren är 26 år gammal och i Bålsta norr om Stockholm. Hon har fått cancerbesked, blivit opererad mot det och mirakulöst så har hon tillfrisknat. Men sedan kom sanningen fram: Hon var aldrig sjuk från början.

– När jag frågar varför de har opererat mig svarar de bara: ”jag vet inte”, säger Josefine.

Josefine Hallgren och hennes tvillingsyster var båda gravida under 2015. Båda skulle få sina första barn. Men när hennes systers barn fick missfall i graviditetsvecka 36 riktades det oroliga blickar även mot Josefine.

– Jag hade väldigt många blödningar under graviditeten. Varje gång trodde jag att jag hade fått missfall och läkarna trodde att det kunde vara något genetiskt så de tog in mig för provtagning, berättar Josefine.

Josefine åkte till akademiska sjukhuset i Uppsala för att ta tester på gynekolog mottagningen. Testerna visade att Josefine hade höggradiga cellförändringar i livmodern.

loading...

Källa: Privat

Fick beskedet när hon var höggravid

Josefine fick veta att man var tvungen att vänta tills efter graviditeten innan man kunde göra någonting åt cellförändringarna.

– Jag var livrädd hela tiden. Det enda man tänker på när man hör cellförändringar är ju cancer. Jag trodde att jag skulle dö utan att få se mitt barn växa upp, berättar Josefine för Expressen.

Men efter graviditeten när tester togs så visade det sig att cellförändringarna hade gått tillbaka. Josefine var alltså frisk.

2018 fick hon sitt andra barn, men då kände hon att någonting inte stämde.

– Min mens började bli konstig och någonting kändes inte rätt. Jag trodde direkt att det hade med cellförändringarna att göra, säger Josefine.

Allt rasade samman

När Josefine fick reda på cellförändringarna första gången, i samband med sitt systerbarns död, så drabbades hon av svår ångest. Hon trodde att hon skulle dö.

Plötsligt en dag fick hon ett nytt samtal från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon fick berättat för sig att hon hade kraftiga cellförändringar, vilket resulterade i att hon bröt ihop.

– De sa att jag kanske redan hade utvecklat cancer. Allt bara rasade, berättar Josefine.

loading...

Källa: Privat

Två veckor senare var Josefine på Akademiska sjukhusets gynmottagning för att operera bort en del av hennes livmoderhalstapp. Men det visade sig att det var helt i onödan.

– Jag fick vänta jättelänge på provresultaten efter operationen. I tio veckor gick jag runt och undrade om jag hade cancer, berättar Josefine.

Fick ett brev

Tillslut så fick Josefine ett brev. Där stod det att det var ”oklart” om man lyckats med operationen eller inte, då man bara hade hittat ”ytterst få cellförändringar”.

Varför Josefine opererat bort en bit av sin livmoder trots att hon är frisk är det ingen som kan svara på.

– ”Nu har vi ju gjort det i förebyggande syfte i alla fall” säger dem. Jag kommer aldrig få det här ogjort. Om jag blir gravid igen kommer jag ha hög risk för att föda för tidigt, säger Josefine.