Keramiska spishällar har oftast två eller fyra kokzoner som värms upp likt plattorna hos en vanlig spis, dock med fördelen att ytan består av en jämn och härdad glasplatta som är enklare att rengöra och använda än upphöjda plattor.

Glaskeramikhäll sparar inte bara energi jämfört med de gamla gjutjärnspisarna, de ska också vara lätt att rengöra. I i all fall enligt tillverkarna…

Men det tiden kommer din spis att få en hel del stryk: Potatisvatten som kokar över, fettstänk som sprider sig och en och annan repa. För att inte göra en olyckan ännu större, måste du vara noggrann och ta hand om din spis.

Branschen vet också om detta och erbjuder ett stort antal medel som du kan använda. Det är absolut inget fel med dem – förutom att de kostar en hel del.

Och eftersom du i grunden kan uppnå samma effekt med vissa ingredienser i köket, så tänkte jag tipsa om de 6 mest effektiva knepen som får sin spis att skina som ny.

Spana framför allt in tips nummer 5!

1. Citronsaft – syraffekten

Citronens syra fungerar inte bara mot kalk, utan även mot bakterier. Dessutom ger den ny glans på din spishäll.

Tryck ut lite citronsaft och applicera på spisen, eller så kan du kan skära en citron i hälften och gnugga mot smutsiga områden. Torka sedan ytan med en våt trasa och torka sedan ordentligt.

2.  Vinäger + bakpulver

Var kastrullen med pastavatten för liten eller glömde du bort potatisarna? Denna lösning är perfekt för halvsvåra fläckar på spisen. Du behöver:

  • vinäger
  • bakpulver
  • diskmedel
  • handduk

Häll vinäger eller ättika över spisen, lägg sedan på bakpulvret. Fördela ut blandningen med en trasa, doppad i varmt vatten. Låt lösningen verka i flera minuter. Om du har tid, låt stå över natten. Sedan kan du enkelt ta bort smutsen med handduken!

loading...

Pinterest

3. Gör en sjö

Om de brända matresorna visar sig vara väldigt envisa, häll lite vatten på spisen. På sidorna av spisen är kanten ofta förhöjd, så du kan bilda en liten ”sjö” på 1 till 2 millimeter djup.

loading...


Häll ut bakpulver runt plattorna, koka upp vatten, häll på och se all smuts bubbla sig loss.

Sedan skrapar du områdena försiktigt med skrapa, stålull.

loading...

Pinterest

4. Sockerbitar

Det kanske låter märkligt – men många använder faktiskt sockerbitar och gnugga bort det som bränt fast!

Det bästa av allt? Det fungerar och finns ofta nära till hands.

5. Tidningspapper, aska och vatten

Hopknycklat tidningspapper, aska och vatten kan göra underverk om du har inbrända ringar på spisen.

Ta det blöta pappret och duttar i den gråa askan, om du har en kamin. Då går det jätteenkelt att rengöra glaset! Efteråt får man förstås torka rent glasen med en trasa eller tidningspapper.

loading...

Pinterest

6. Tandkräm

Testa att gnugga in ugnsglaset med lite tandkräm med en nylonskursvamp!

Är din ugnslucka eller plattorna väldigt smutsiga, kan du låta tandkrämen stå en stund och sedan gnugga igen. Torka av ordentligt med varmt vatten och vips har du ett skinande rent glas.

loading...

Pinterest

En ren spis gör att hela köket ser fint, rent och städat ut. Med dessa 6 tips får du det supersnyggt, ytan dyra produkter med massa kemikalier.

Har du själv några bra tips? Dela gärna på Facebook!