Tänk dig att du är på, säg, en restaurang, ett café eller varför inte en fotbollsmatch. Plötsligt känner du ett behov av att lätta på trycket, och du kliver in på en offentlig toalett. Inget konstigt med det, nöden har ju ingen lag, men det vi nu ska prata om är vad du gör efteråt… och vad du kanske kommer undvika till varje pris efter att ha läst det här.

Den här artikeln är tillägnad den handtork som finns uppsatt på praktiskt taget varenda offentlig toalett du kan hitta – den handtork som vi alla har använt.

Jag ska säga det direkt, den här informationen kommer få dig att rynka på näsan. Så om du verkligen vill använda handtork efter ditt toalettbesök även fortsättningsvis, då kanske du ska sluta läsa nu.

Annars, bläddra vidare så ska jag tala om vad studierna visar om den handtork som finns på offentliga toaletter.

loading...

Bildkälla: Wikimedia Commons

Handtork bakterier

Faktum är nämligen att handtorken kan göra mer skada än vad den faktiskt gör nytta. En studie publicerad i Applied and Environmental Microbiology visar att det starka lufttrycket som snurrar omkring i maskinen, gör dig redo nu, i själva verket suger in och blåser runt de bakterier som ofta finns att hitta på offentliga toaletter.

Ja, du vet vilka bakterier jag menar. Ursäkta språket – skitbakterier. Och det är inte som att de bara sveper förbi dina händer, luftrörelsen skapar snarare en tornado av bakterier som skjuts ut som en katapult över dina nyss tvättade händer. Samma händer som du äter med, snyter dig med, kliar dig i ögonen med… ja, du fattar.

loading...

Bildkälla: Wikimedia Commons

Stafylokocker

I studien, gjord vid University of Connecticut, gjordes tester på 36 offentliga toaletter. En av de bakterier man upptäckte var gula stafylokocker – vilket alltså är en bakterie som kan orsaka hud- och sårinfektioner, skelettinfektioner, matförgiftning och lunginflammation. För att nämna några.

Enligt forskare kan denna bakterie bli luftburen när toaletter, i synnerhet de utan lock, spolas. Och den sprids alltså sedan runt av… ja, handtorken. Studien gjordes dock på vanliga varmluftstorkare, men vänta då tills då vi tar en närmare titt på moderna handtorkare…

loading...

Bildkälla: Shutterstock

Modern handtork värst

En annan forskningsrapport, publicerad i Journal of Applied Microbiology, visar nämligen att de allra värsta bakteriebovarna är just de moderna handtorkarna. I rapporten konstaterade forskare från brittiska University of Westminster att dessa varianter, med luftblad som blåser luft, spred 60 gånger så många viruspartiklar som vanliga varmluftstorkare. Och, håll dig nu, de spred 1 300 gånger fler viruspartiklar än genom torkning med papper!

Moderna, elektriska handtorkare har dessutom ett sådant tryck att de blåser upp viruspartiklar i upp till 690 kilometer i timmen. Och den häftiga farten, den kan kasta bakterierna upp till tre meter i höjd. Du kan ju gissa vart de landar om du står framåtlutad över handtorken.

loading...

Bildkälla: Wikimedia Commons

”Blåstork är helt förkastlig”

Enligt The Guardian så säger Dyson Airblade, en tillverkare av dessa bakteriekatapulter, att studien har ”genomförts under onaturliga former” och att det är ren ”skrämselpropaganda”. Å andra sidan vittnar flera studier om samma skrämmande resultat – och när SVT dessutom frågar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är hon helt oförstående till varför dessa maskiner över huvud taget existerar.

– Blåstork är helt förkastlig och meningslös. Om man nu ska reducera bakterier eller virus så ska man torka sig med handduk. Ju längre tid man torkar sig och noggrannare, desto fler bakterier försvinner. Viruspartiklar skjuts här och var, säger Agnes Wold till SVT.

loading...

Bildkälla: Shutterstock

Vad ska vi nu göra med den här informationen? Ja, en god idé är att framöver kanske börja använda pappershanddukar, eller varför inte låta händerna lufttorka för att vara skonsam mot miljön. Vilket alternativ som helst tycks vara bättre än en handtork, om du frågar mig.

Dessutom tror jag säkert att dina vänner vill ha reda på den här informationen, innan de gör samma misstag som både du och jag säkerligen har gjort på offentliga toaletter. Så tveka inte att trycka på DELA-knappen, så att alla vänner på Facebook får lära sig varför man inte ska använda handtork!