Många går runt och har järnbrist utan att veta om det. Men vore det inte skönt att veta att din trötthet, huvudvärk eller det faktum att du bli ansträngd lätt faktiskt beror på att din kropp behöver mer järn. Problemet är lätt att åtgärda, men då många inte vet att de lider brist av ämnet blir situationen värre.

Dessa sju tecken är kroppens sätt att varna dig. Känner du igen någon av dessa symptom så kan du ha järnbrist.

1: Du blir lätt andfådd

Med för lite järn i blodet får kroppen svårt att ta upp syre. Händer det att du ofta behöver stanna för att hämta andan? I så fall kan det vara ett tecken på att du har brist på järn.

2: Du är ofta trött

För att kunna tillverka hemoglobin som är det ämne som transporterar runt syret i kroppen så behövs järn. Regelbunden trötthet och utmattning är därför ett tecken på att kroppen har järnbrist.

loading...

Foto: Shutterstock

3: Det gör ont i musklerna

Om du tränat eller ansträngt dig fysiskt så kan du lätt få ont i musklerna. Är smärtan så pass att det känns som det bränner konstant så är chansen stor att det beror å järnbrist, då kroppen behöver järn för musklernas återhämtningsförmåga.

4: Huvudvärk av järnbrist

Av samma anledning som järnbrist orsakar trötthet så leder det ofta till huvudvärk, ibland så kraftig att man blir yrslig. Ser du till att få i dig mer jörn regelbundet kommer problemet att försvinna snabbt.

5: Naglar som går sönder

Ta en titt på dina naglar, för där kan man nämligen enkelt se om man lider av järnbrist. Naglar som lätt delar sig och går av är ofta ett resultat av järnbrist, vilket gör dem svaga.

loading...

Foto: Shutterstock

6: Järnbrist gör dig deppig och låg

Järnbrist påverkar även ditt psykiska mående. Om du känner dig deppig och omotiverad utan att veta varför så kan det vara på grund av ditt fysiska tillstånd. Kraftig järnbrist påverkar ofta måendet negativt.

7: Du är sjuk mer ofta

Järnbrist försvagar vårt immunförsvar, vilket gör att man bli mer mottaglig för smittor om man lider av järnbrist under en längre tid. Se till att få i dig mer järn så kan du hålla dig frisk längre.

Så mycket järn bör du få i dig

Kvinnor i fertil ålder: 15 milligram per dag

Övriga vuxna: 9 milligram

Exempel på livsmedel som är rika på järn:

Kött, lever, blodpudding, ägg, skaldjur, nötter, baljväxter, frön.

Källa: Livsmedelsverket, Kurera.se, Må Bra, Hälsoliv. 

Många har ingen aning om de lider av järnbrist, men om de gör något åt det kan de orka mer och må mycket bättre. Dela gärna denna lista med andra, de kommer att tacka dig.