Busschauffören hade svimmat och bussen full av folk skenade mot vägräcket. Då ryckte 22-årige Mattias Grönvall in och tog över ratten.

Nu prisas han på Svenska Hjältar-galan som ”Årets Livräddare”.

Det var på sommaren för två år sedan som bussresan i skånska Vellinge skulle förvandlas till en mardröm. Bussen, full av människor, började plötsligt skena och slår i mitträcket. Det visade sig att chauffören hade svimmat.

Passagerarnas lugna bussresa hade bytts ut mot en skräckupplevelse. Men tur för alla inblandade var att en 22-årig Mattias fanns i närheten.

loading...

Bildkälla: Facebook/Skånetrafiken

Agerade direkt

Mattias, som till vardags jobbar som bilmekaniker, satt längst fram i bussen och såg vad som hade inträffat.

– Jag kollade mot chauffören och såg att hon låg avsvimmad. Jag tänkte bara ”Shit, jag måste bromsa!” berättar Mattias för Aftonbladet.

loading...

Bildkälla: Facebook/Mattias Grönvall

Tumult utbröt i bussen och passagerarna började skrika. Mattias agerade utan att tveka och klättrade in i chaufförens bås. Han höll undan henne och lyckades komma åt bromsen, styra den in till vägkanten och stanna.

Hade Mattias varit några sekunder sen hade tragedin kunnat vara ett faktum. Men tack vare hans blixtsnabba agerande kunde situationen sluta lyckligt.

loading...

Bildkälla: Facebook/Skånetrafiken

22-årige Mattias hyllas nu stort på Svenska Hjältar-galan och utses till ”Årets Livräddare 2017”. För Aftonbladet berättar han att han är exalterad inför galan men också lite nervös. Han passar dessutom på att skicka en hälsning till den som eventuellt kan komma att hamna i samma situation.

– Det är svårt att säga hur någon annan ska göra: Antingen agerar man automatiskt eller inte tror jag. Jag hann inte tänka, det gick på ren instinkt. Och det var tur att jag inte satt och kollade i mobilen, säger han till Aftonbladet.

Mattias är en riktig hjälte. Tryck på dela för att hylla hans fantastiska agerande när han räddade den fullsatta bussen undan en krock.