Den ståtliga och ikoniska Gävlebockens uppbyggnad har varit en tradition sedan vintern 1966, men det är få gånger den överlevt julen då någon eldat upp den varje år. 2017 blev ett år att minnas då den fick stå kvar, men nu ska den rivas.

Det är endast 15:e gången av 55 som Gävlebocken fått stå kvar hela julen, då den annars eldats upp otillåtet. Anledningen till att den överlevde i år tror talespersonen Maria Wallberg beror på att man gjort staketen som vaktar bocken högre, samt att den ideella organisationen X-cons – som består av tidigare fångar, vaktat bocken.

loading...

River ner den

Eftersom att julen är över så ska bocken nu rivas, men att det fick vara med hela julen är något som hela Gävle gläds åt.
– Det är ju en kär julsymbol, inte bara för gävleborna utan faktiskt för otroligt mycket människor runt både Sverige och världen. Det visar ju på hur otroligt stor Gävlebocken är och många följer honom via webbkamera och Twitter. Självklart betyder det jättemycket, också för Gävle rent turistekonomiskt, när den här fina julsymbolen finns på plats, säger Maria Wallberg till Aftonbladet.

Vad underbart att vandalerna inte kom åt den fina Gävlebocken i år så att den fick stå kvar hela julen. Dela gärna om du också tycker att Gävlebocken hör julen till.