Har du också problem med att komma ihåg namnen på nya personer. Även om man fokuserar och försöker lyssna så är det helt blankt när du försöker komma ihåg vad personen precis sagt.

Tänk dig då att du knappt ser ansiktet på den du hälsar på eftersom att det är täckt av munskydd och mössa.

Det var med det i åtanke som läkaren Rob Hackett från Australien fick en idé. En idé som först hånades av hans kollegor.

loading...

Twitter/Rob Hackett

Men efter en operation insåg alla allvaret och förstod att Robs idé faktiskt var bra. Så bra att den till och med kunde rädda liv.

Rob är läkare i Sydney och jobbar på flera olika sjukhus runt om i staden. Det gör att han har många olika kollegor och det är inte alltid lätt att komma ihåg vad alla heter. Speciellt inte i operationssalen när alla bär munskydd, mössor och ibland även skyddsglasögon.

På sjukhus jobbar det ofta flera tusen personer, vilket gör det extra svårt att hålla koll på vad alla heter. Speciellt i stressade situationer.

loading...

Twitter/Rob Hackett

Under en operation kan sekunder nämligen vara skillnaden mellan liv och död.

”En patient hade fått hjärtstopp och det var säkert 20 personer i rummet. Det var svårt när jag frågade efter ett par handskar för personen jag frågade trodde jag pekade på personen bakom”, säger Rob till Sydney Morning Herald.

Om alla istället då har sina namn och vad man har för roll under operationen skrivet på sin mössa slipper man förvirring och sparar tid.

Det går mycket fortare att säga någons namn istället för att hålla på och peka och kanske bli missförstådd.

loading...

Twitter/Rob Hackett

Även om Robs kollegor skrattade åt honom först, tog det inte allt för lång tid innan de insåg att hans idé faktiskt var genial.

Via Twitter startade Rob en kampanj där han uppmuntrade att fler skulle ta efter hans initiativ. Framför allt för två anledningar:

• Gör det här och du kan demonstrera hur en enkel lösning kan förbättra hur vi tar hand om patienterna och deras framtid.

• Undvik att göra det och du kan demonstrera hur sjukvården, sjukhusen och kulturen inom sjukvården är bakåtsträvande mot förändringar och förbättringar.

Sedan Rob startade kampanjen har sjuksköterskor och läkare världen över börjat skriva sina namn på huvudet.

Människor som Rob hjälper till att göra sjukvården bättre och ökar chanserna att rädda liv.

loading...

Twitter/Rob Hackett

Robs initiativ förtjänar verkligen att hyllas.

Dela gärna artikeln så att även sjukvårdspersonal i Sverige kan ta efter den smarta idén!