Penicillinet är en av världen viktigaste mediciner, och har räddat livet på människor som fått svåra infektioner i 90 års tid. Men på grund av överanvändningen börjar det nu att tappa effekt.
– Vi börjar ju nå ett perspektiv där vi ser konturerna av det man brukar kalla för en ”postantibiotisk era”. Det börjar bli väldigt obehagligt, säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala Universitet till SVT.

Efter att forskaren Alexander Fleming upptäckte penicillinet för 90 år sedan kunde man plötsligt bota sjukdomar som tidigare varit obotliga och kostat flera människor livet. Sedan dess har det använts mot vid operationer, cancerbehandlingar, sårinfektioner, lunginflammationer, och andra infektioner i kroppen.

loading...

Foto: Shutterstock

”Vi använder antibiotika där den inte behövs”

Penicillin har betraktats som en riktig mirakelmedicin, men det frekventa användandet har gjort att det tappat effekt.
– Vi använder antibiotika där den inte behövs, vid virusinfektioner, vid snuva, hosta och förkylning, säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala Universitet till SVT.

Forskarens förslag på lösning

Enligt Otto Cars är det en kamp mot klockan innan penicillinet slutar verka på människor, då våra kroppar vant sig.
– Om vi ger antibiotika i överflöd så påverkar det vår tarmflora, ger vi för mycket till djur påverkar det deras normalflora och när bakterier som blivit resistenta får ett övertag i den här miljön börjar de spridas, vilket är vad som hänt de senaste åren och som går allt snabbare.

Enda sättet att undvika katastrofen är enligt Otto att jobba för att överanvändandet minskar, samt att ny antibiotika tas fram. Sedan måste hela världen få tillgång till rent vatten. Och sanitet, hälsosystem och livsmedelsproduktion måste förstärkas genom globalt bistånd.

loading...

Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det här är alarmerande nyheter. Dela gärna för att informera andra om att inte överanvända antibiotika.