De flesta av oss har nog någon gång ätit Ikeas populära köttbullar med potatis, brunsås och lingonsylt.

Och de smakar ju alltid lite extra gott efter en lång tur i varuhuset när man har gått runt och drömt sig bort i hur man vill renovera hela bostaden.

Men nu har Ingvar Kamprads familj avslöjat Ikea-grundarens hemlighet, gällande maten.

Få personer har satt Sverige på världskartan som Ingvar Kamprad. Redan vid 17 års ålder grundade han Ikea, som nu finns i stora delar av världen. I dag minns vi honom som personifieringen av entreprenörskap och konsten att bedriva ett framgångsrikt bolag.

Och Ikeas restauranger har blivit kända för sina klassiska köttbullar med potatis, brunsås och lingon – över hela världen.

loading...

Foto: Wikipedia Commons

Långt ifrån de populära köttbullarna

Så det är nog rätt naturligt att tro att köttbullar var Ingvar Kamprads favoriträtt. Men det visar sig att så var inte fallet. Nu har Ikea-grundarens  favoritmat avslöjats, och det är långt ifrån de populära köttbullarna.

När Ingvar Kamprad själv fick bestämma vad han ville äta blev det något helt annat än köttbullar.

Ingvar Kamprad föredrog att äta sin mamma Bertas gäddpaté. Och nu har familjen valt att dela med sig av favoritreceptet.

loading...

Hans Runesson/TT

Tänk om alla Ikea-varuhus hade serverat gäddpaté istället för köttbullar? Då kanske alla hade gått runt och längtat efter Kamprads klassiska gäddpaté.

Vilken är Ingvar Kamprads favoritmat?

Om du är sugen på att testa Ingvar Kamprads favoriträtt kan du här nedanför kika på familjens receptet. 

Ingredienser för 4-6 portioner:

250 gram finskrapat gäddkött
1 ½ msk vetemjöl
6 dl rumstempererad grädde
2 tsk salt
¼-1/2 tsk vitpeppar
1 krm strösocker
anjovisspad eller passerad anjovisfilé

Gör så här:

1. Förbered en form (en stor eller flera mindre portionsformar).

2. Förbered fisken genom att skrapa fiskköttet noga. Väg det och passera genom en grov stålsikt eller passermaskin.

3. Lägg färsen i en skål. Tillsätt mjöl och arbeta igenom färsen ordentligt. Häll i grädden bitvis och rör om. Om den skär sig, tillsätt lite hett smör, ställ skålen i varmt vatten och vispa kraftigt. Krydda färsen med salt, vitpeppar, strösocker och anjovisspad.

4. Fyll formen till 3/4 med färs och lägg på ett lock. Ställ formen i en hög kastrull, häll på kokhett vatten till 3/4 av formens höjd, lägg på locket och låt koka i 1–11/2timme (eller 20–30 minuter om du använder småformar). När färsen är torr är patén färdig. Servera omedelbart och njut.

loading...

Foto: Ankarsrum

Laga mer hemlagat

Jag har nog aldrig ätit gäddpaté, men jag tycker att det ser väldigt gott ut.

Det är det småländska företaget Ankarsrum som publicerat familjens receptet för att inspirera folk att äta mer hemlagad mat. Ingvar Kamprads gäddpatérecept har publicerats på sidan Genius Recepies där man har samlat fler spännande recept från fler kända personer i världen.

Jag kommer nog att testa Ingvar Kamprads favoritmat framöver, ska bli spännande att smaka. Dela gärna med dina vänner om du också vill att de ska ta del av detta och få prova Ingvar Kamprads favoriträtt.