Att energidryck inte är speciellt bra för kroppen är det nog många som vet om vid det här laget. Men exakt hur dåligt det faktiskt kan vara är det nog få som har vetskap om.

Nu har forskare kommit fram till att en enda energidryck kan göra så att blodkärlen drar ihop sig till hälften av sin storlek bara 90 minuter efter intag.

Detta medför att mindre blod når vitala organ vilket ökar risken för hjärtattack och stroke.

Forskare tror att det är flera ingredienser i drycken som bidrar till detta, skriver Medical News Today.

Att dricka en burk energidryck kan på bara 90 minuter öka risken för hjärtattack och stroke visar en ny studie, skriver Science Daily.

Det är forskare vid University of Texas som kommit fram till att drycken gör så att blodkärlen drar ihop sig. Vilket minskar blodflödet till våra livsviktiga organ.

Tidigare studier har även visat på att Redbull, Monster och andra energidrycker kan leda till mag-, nerv- och hjärtproblem.

loading...

Wikipedia

Ökar risken för metabola syndromet

Forskarna menar att de är bland de första som kan bevisa att ett högt intag av energidryck även kan öka risken för metabola syndromet.

När studien gjordes studerade forskarna 44 studenter i 20-årsåldern som levde hälsosamt. Ingen av dem rökte.

Det man ville testa var funktionen av endotelet, cellerna på blodkärlens insida.

Enligt Cedar-Sinai Medical Center i Los Angeles kan skadade endotel-celler vara en bidragande faktor till hjärtattack eftersom att artärerna inte vidgas som de ska.

Testet gick ut på att man testade funktionen innan studenterna druckit energidryck och 90 minuter efter att de druckit en stor burk, på cirka 700 ml, energidryck.

En och en halv timme efter intaget kunde man med hjälp av ultraljud se att diametern på blodkärlen minskat med nästan hälften.

Anledningen tror det beror på de ingredienser som finns i energidrycker, så som koffein, taurin och socker.

Forskare har visat att även höga nivåer av blodsocker kan får blodkärlen att dra ihop sig. Även koffein kan få blodkärl att dra ihop sig samtidigt som adrenalinnivåerna ökar vilket kan medföra högt blodtryck.

loading...

Pixabay / mohamed_hassan

Ökar i popularitet

Enligt National Center och Complementary and Intregrative Health dricker nästan en tredjedel av alla ungdomar mellan 12-17 år i USA energidrycker regelbundet.

Och det är just eftersom att energidrycker ökar i popularitet som det är så viktigt att forska på vilka effekter de kan få på hälsan.

Bara under de senaste åren har flera studier visat på vilka hälsorisker det finns med att förtära energidryck.

I april 2017 publicerade David Grant USAF Medical Center i Kalifornien en studie som visar på att en konsumtion av en liter energidryck kan medföra oregelbunden eller onormal hjärtrytm.

Och i februari i år publicerade University of Waterloo i Kanada en studie som tyder på att hälften av alla tonåringar som drack energidryck led av hälsoproblem som hjärtklappning, illamående och i några fall även anfall.

loading...

Flickr / Austin Kirk

Barn och unga ska inte behöva hälla i sig mängder av energidryck för att orka med.

Dela artikeln med dina vänner på Facebook för att hjälpa oss att sprida riskerna som dessa drycker kan medföra.