Uppdatering: I en tidigare version av artikeln refererade Newsner till 24Kalmar:s publicering, där föräldrar rasade mot att en skola skulle ha förbjudit pepparkaksgubbar i luciatåget. Nu har rektorn på skolan dementerat uppgifterna till Östra Småland. 

– Våra sånger stämmer inte med pepparkaksgubbar, men om någon vill vara det får de naturligtvis. Vi har inget förbud, förklarar Karin Berggren till Östra Småland.

Att tillåta pepparkaksgubbar i luciatåget eller inte? Det är en fråga som tagits upp på många svenska skolor de senaste åren. Efter att en anonym förälder uttalat sig till 24Kalmar, startade en ryktesspridning om att Lindöskolan i Kalmar skulle ha satt stopp för pepparkaksgubbar i luciatåget, med anledning av att det kunde uppfattas som rasistiskt.

– Jag blir så ledsen. Barn är så oförstörda och de tycker om vad de tycker om och vad de inte tycker om och jag blir så trött att man ska göra något till ett problem som inte är ett problem. Många människor idag är så rädda och vill bara följa med den stora flocken, berättade en anonym förälder för 24Kalmar.

Läs mer: Skolan svarar på ryktet om pepparkaksgubbar – ”Vi har inget förbud

loading...

Foto: Flickr

”Spårat ur fullständigt”

Föräldern till eleven på Lindöskolan menar att dottern berättat att de inte fick ha några pepparkaksgubbar i luciatåget.

– Barn måste få vara barn. Jag tycker att det här har spårat ur fullständigt. På den ena sidan så ska man jobba med pride-flaggan, att alla ska få bestämma själva. Varför är det inte samma sak med pepparkakan? Man behöver inte göra det så allvarligt eller en så stor grej utav det, säger 24Kalmar.

När 24Kalmar först kontaktade skolans rektor Karin Berggren sa hon att hon inte kan uttala sig om saken, då det är musiklärarna som ansvarar för tåget. Men när hon blev kontaktad av Östra Småland dementerade hon ryktet.
– Våra sånger stämmer inte med pepparkaksgubbar, men om någon vill vara det får de naturligtvis. Vi har inget förbud, förklarar Karin Berggren till Östra Småland.

loading...

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT. Obs: Eleverna på bilden har ingenting med artikeln att göra.