Vattkoppor drabbar de flesta barn, men i olika grad. Blåsorna kliar och gör är extremt smärtsamma, och för de som drabbas illa kan viruset slå så hårt att de måste läggas in på sjukhus, vissa kan till och med gå bort.

Enligt SVT läggs mellan 300 och 400 barn in på sjukhus varje år på grund av vattkoppor. Dessa siffror vill Folkhälsomyndigheten drastiskt få ner, genom att diskutera om vattkoppsvaccin ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet som erbjuds alla barn i Sverige, gratis.

– Vi ser mycket allvarligt på vattkoppsviruset, säger barnonkologen Petter Svenberg på Karolinska sjukhuset i Solna till SVT.

Om alla barn i Sverige vaccinerades mot vattkoppor så skulle det smärtsamma viruset försvinna helt på sikt, det menar Folkhälsomyndigheten. Därför utreder de om vaccin mot vattkoppor ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige.

– Vi utreder nu både ett vaccin mot vattkoppor och ett mot bältros. Med bara ett vaccin mot vattkoppor skulle annars risken för bältros kunna öka en period, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten till SVT.

loading...

Foto: Shutterstock

Politikerna fattar beslutet

Enligt barnonkologen Petter Svenberg på Karolinska sjukhuset i Solna, så ser man allvarligt på vattkoppsviruset, i synnerhet då det är extra farligt för cancersjuka barn att drabbas.

Frågan är nu under utredningen, och först i sommar kommer politikerna fatta ett beslut gällande om vaccinet ska bli gratis eller inte.

Är gratis vaccination mot vattkoppor för alla barn ett bra förslag? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.