Varje dag använder och ser vi saker som vi bara tar för givet ska finnas där. Men varför skapades de på ett visst sätt från allra första början och vad är dess ursprung?

Jag hade ingen aning om att NASA använde termosarna vi använder i dag till att förvara raketbränsle. Och jag hade inte en susning om varför alla brunslock är runda. Men nu vet jag det – och mer därtill.

Läs längre ner på sidan och du får också veta!

1. Legogubbarnas hål i huvudet.

Har ni funderat på varför Legogubbarna har ett hål på huvudet? Jo, det är ett andningshål. Om barnet – eller en vuxen person för den delen – sväljer ett legohuvud så ska andningshålet se till att du är utom fara för att kvävas.

loading...

Bild: Mostphotos.

2. Kaffetermosens ursprung.

Om du ska ut på en picknick är termosen ett måste för att hålla kaffet och/eller chokladen varm. Nästa gång du gör det kan du tänka på att våra termosar är konstruerade på samma sätt som originalet från 1892, och som NASA då använde till att förvara raketbränsle i…

loading...

Bild: Flickr.

3. Brunnslockens form.

Majoriteten av alla brunnslock du dagligen promenerar på är runda. Varför? För att ett runt lock inte kan falla ner i hålet. Alla andra former av lock kan, på ett eller annat sätt, falla ner genom hålet.

loading...

Bild: Flickr.

4. ”Tjejcykelns” konstruktion.

Anledningen till att en ”tjejcykel” har en lägre ram kommer ursprungligen från 1800-talet. Detta för att det skulle vara möjligt för kvinnorna att cykla med sina stora kjolar utan att de skulle förstöras.

loading...

Bild: Flickr.

5. Post-it-lapparnas födelse.

Post-it-lappar! Vilken lysande uppfinning… Som inte skapades med flit. Dr. Spencer Silver arbetade med många självhäftande papperslösningar. En dag gick det inte som han ville och det var endast en liten ramsa av klister på lappen. Tillbaka till ritbordet. Den där går ju inte att använda, tänkte han. Men en annan vetenskapsman vid namn Art Fry hade noterat Dr. Spencer Silvers klisterlapp på en föreläsning och tänkte att den var perfekt att använda när han ville markera saker i psalmböcker. Och vips, så var post-it-lappen född!

loading...

Bild: Flickr.

6. Dörrhandtagens säkerhetsmekanism.

Jag har alltid varit lagd åt det hypokondriska hållet. Därför har jag alltid haft svårt för dörrhandtag. Men nu är den tiden över! Dörrhandtag är ju allt som oftast gjorda av mässing. Det är inte till bakteriernas fördel… För mässing är bakteriedödande. Dessutom desinfekteras mässing helt på egen hand och dödar 99 procent av bakterierna inom två timmar.

loading...

Bild: Flickr.

7. Bruna ölflaskors styrka.

Det finns bruna ölflaskor av en anledning. Det bruna glaset blockerar ultraviolett ljus och förhindrar att ölen börjar lukta och tappar sin smak.

loading...

Bild: Mostphotos.

8. Thai-boxens funktionalitet.

En thai-box till lunch? Då behöver du ingen tallrik och du behöver INTE äta ur papperslådan. Veckla bara ut sidorna så har du fått dig en tallrik som du dessutom inte behöver diska.

loading...

Bild: Flickr.

9. Tändstickans kinesiska historia.

2015 används fortfarande tändstickor. För 1000 år sedan i Kina användes den här tidlösa uppfinningen för allra första gången…

loading...

Bild: Flickr.